| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
projekolik Yavru Projeci

|
Tarih: Thu Oct 04, 2007 9:50 pm Mesaj konusu: Proje Üretememe Sıkıntısı |
|
|
Öncelikle bu yıl yapılacak olan proje yarışmasında tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar diliyorum. İnşallah her şey istediğiniz gibi olur.
Ben İstanbul'da görev yapıyorum. Öğrencilerimiz proje üretimi konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar ve çok ilgisizler.
Okul açıldığından bu yana neredeyse okuldaki tüm öğrencilere önceki yıllarda ödül kazanan projeleri projeksiyon makinası kullanarak tanıttım, yarışmanın önemini ve bizlere kazandırdıklarını anlattım. Geçen sene Feshanede düzenlenen sergiye bir grup öğrenci götürdük ve o ortamı görmelerini sağladık. burada çektiğimiz fotoğrafları da okuldaki öğrencilere izlettim. Hatta yaz tatili ödevi olarak proje düşünmeleri konusunda ödev bile verdim. Proje nasıl yapılır, proje basamakları nelerdir elimden geldiğince anlattım. İmkanlar ölçüsünde dokuman çoğaltıp dağıttım. Vee sonuç aşağıda;
http://www.resimekle.gen.tr/imagehosting/images/NE226575.jpg
Bu durumda benimle aynı sorunu yaşayan öğretmen arkadaşların projeleri kendileri bulup öğrencilere tabiri caizse etiket gibi yapıştırmaları doğru değil mi sizce? Çünkü okul idaresi sonuca bakıyor, bu kadar çalışmaya rağmen proje başvurusu yapılmadığında ilgisiz-çalışmayan öğretmen oluyorsunuz çünkü.
Görüşlerinizi bekliyorum... |
|
| Başa dön |
|
 |
Google Sponsor

|
Tarih: Thu Oct 04, 2007 9:50 pm Mesaj konusu: Advertisement |
|
|
|
|
| Başa dön |
|
 |
webmaster Site Sahibi

|
Tarih: Thu Oct 04, 2007 10:11 pm Mesaj konusu: |
|
|
Bir öğrencinin ankete yazdığı yorum:
| Alıntı:
|
|
bize öğreten olmadığı için proje yapamıyoruz. gecengün hocaya sordum hocam elektrik üretecek bir arac yapabilirmiyiz yani kücükde olsa bi elektrik üretirmi hoca bana diyor sen hiç hayatında proje yapmadan elektrikmi üreteceksin diyor yani kimse önem vermiyor projeye onun için ara sıra proje okuluna gidiorum
|
Lütfen bir de bunu değerlendirin.
Öğrencinin yukarıdaki örnek gibi bir proje yapmak istemesi normal. Bu öğrencinin düş yaşamından alınmış. Yani ortada bir fikir var ve öğrenciden çıkmış. Şimdi burada yapılması gereken bu fikri işlemek. Burada iş öğretmene düşüyor tabi. Bu fikir işlenerek çok daha güzel bir proje yapılabilir. |
|
| Başa dön |
|
 |
projekolik Yavru Projeci

|
Tarih: Thu Oct 04, 2007 10:17 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Zaten ben kesinlikle saçma da bulsam verdiğiniz örnekteki gibi hiçbir öğrenciyi proje fikrinden dolayı terslemedim. Projesinin güzel olduğunu ancak biraz daha geliştirmesini ve ilginç hale getirmesini söyledim. Ne var ki 6-7-8. sınıflarımızda 1000'e yakın öğrenci varken ve bu kadar emeğe rağmen , sadece 1-2 öğrencinin proje konusunda ilgili olması bizlerin de şevkini kırıyor tabi ki... |
|
| Başa dön |
|
 |
ozden79 Yönetici

|
Tarih: Fri Oct 05, 2007 8:55 pm Mesaj konusu: |
|
|
Bizlerde aynı sıkıntıyı yaşıyoruz fakat bu biraz da öğretmenin desteğiyle artabiliyor.Ben okulda proje hazırlamayı tüm öğrencilerime zorunlu tuttum.Basit bile olsa bir proje hazırlamalarını istedim.Gelen öyle şeyler varki sadece pile lambayı bağlayıp proje diye getirenler bile oluyor..Bence tüm öğrencilerin yapabileceği bir şeyler var(Kolay veya zor) önemli olan içlerinden bir tane dahi olsa o yaratıcı düşünceyi çıkarabilmek.Bende şu anda o yaratıcı düşünceyi arıyorum.2 senedir yarışmaya katılıyoruz.İlk sene 2 tane geeçen senede 3 tane projemiiz sergilendi.
Ankara ya projemiz seçilmedi ama ben bütün öğrencilerimle gurur duydum.Şevkinizi kırmayın....
Proje hazırlamakta bir yetenektir.Her öğrencinin de yeteneği farklıdır. |
|
| Başa dön |
|
 |
zafer_copur Genç Projeci

|
Tarih: Sat Oct 06, 2007 4:02 pm Mesaj konusu: |
|
|
Arkadaslar proje uretmek oyle cok kolay degıl.Tum okula anlatırsın ama proje cıkmayabılır.Önemli olan ogretmenlerın elınden gelenı yapmaları.Eğer her okulda proje uretılse yarısmada mılyonlarda proje olurdu.Bende dun yedıncı ve sekıncı sınıfıma proje hakkında kısa bılgı verdım.Odullerden bahsettım.Insallah cok kısa zamanda proje bulabılırler ve uygulamaya baslarım.Bulamazlarsada benım yapabılecegım bırsey yok.Dünya yıkılmadı ya.Gercı buyuk odul kazanmıstım onun heyecanı omur boyu bende kalacaktır. )) www.zafercopur.com |
|
| Başa dön |
|
 |
fenhocasi Yönetici

|
Tarih: Sat Oct 06, 2007 6:32 pm Mesaj konusu: |
|
|
İnanın aynı sıkıntıları biz de yaşıyoruz, ama öğrencilerin (tamamında olmasa da) proje konusunda istek ve azimlerini görmek bile yeter de artar bence... Sonuçta kimse öğrencilerden yeni nesil cep telefonu icat etmesini vb. istemiyor. Dolayısıyla geçen yıllarda eleneceğini bile bile bir çok projeyle yarışmaya başvurduk ve elendik
Bu konuda okul idaresinde görev alanları bilgilendirmekte bizlere düşüyor. |
|
| Başa dön |
|
 |
fenhocasi Yönetici

|
Tarih: Sat Oct 06, 2007 6:41 pm Mesaj konusu: |
|
|
| webmaster yazmış:
|
|
Öğrencinin yukarıdaki örnek gibi bir proje yapmak istemesi normal. Bu öğrencinin düş yaşamından alınmış. Yani ortada bir fikir var ve öğrenciden çıkmış. Şimdi burada yapılması gereken bu fikri işlemek. Burada iş öğretmene düşüyor tabi. Bu fikir işlenerek çok daha güzel bir proje yapılabilir.
|
O zaman bu projenin işlenerek ortaya çok daha güzel bir proje çıkarılması konusunda neler söyleyebiliriz?
Örnek teşkil etmesi açısından tüm öğretmen arkadaşlar bu projenin (Kabağın oyularak lamba yapılması) geliştirilmesi ve tabi ki özgün hale getirilmesi konusunda neler yapılabileceği konusunda görüşlerini yazarsa bizler de çok istifade etmiş oluruz. |
|
| Başa dön |
|
 |
zafer_copur Genç Projeci

|
Tarih: Sat Oct 06, 2007 10:56 pm Mesaj konusu: |
|
|
Aslında orada cocuk ısıgın sadece bellı bır yerı aydınlatılmasını ıstemıs.Diyelım cocuk kendı odasında ısıgı acık bıraksa anne babası gorecek ve cocuga kızacak,ancak ısık belırlı yerı aydınlatırsa ısık dısarıdan gorunmeyecek ve annesı babasıda cocugun uyudugunu dusunecek.Çocugun ufkunda bız bunu kabak olarak degıl baska turlu nasıl yapabılecegını dusundurebılırız.Kabak yerıne baska seyler denesek nasıl olur gibi sorularla cocugun hayal dunyasını daha da gelıstırebılırız.
Mesela ben gecelerı sabaha kadar oturdugumda tv nın on tarafını ( duvara monte edılmıs tv ım var) kapıya dogru cevırmıyorum on yuzunde kı ısık kapıdan gorulebılıyor,laptobumun ekranını kapıya dogru cevırmıyorum.Bence cocuk cok guzel bır fıkır ortaya atmıs.Masa lambalarıda var onlar neden yapılmıs sızlerde bunu bılırsınız.Masa lambaları sayesınde sadece masanın aydınlatılması saglanır boylece odada baskaları uyuyorsa sorun olmaz.
Belki bu fikir geliştirilse yenı seyler bulabılır cocuk.Masa lambasını ıcat edebılır.Icat edilen bir seyı bile icatt etmesı aslında bu cocuık ıcın mukemmeldır.
Bakış acımızı bıraz degıstırırsek arkadaslar cok seyler cıkabılır.Umarım buradakı yazım sayesınde bakıs acınızı bıraz degıstırmısımdır.Sevgıler saygılar www.zafercopur.com |
|
| Başa dön |
|
 |
fenhocasi Yönetici

|
Tarih: Sat Oct 06, 2007 11:20 pm Mesaj konusu: |
|
|
Açıklama için teşekkürle Zafer Bey. Peki acaba öğrenci burada olduğu gibi oldukça basit bir fikirle gelse projenin geliştirilmesi için öğretmen ne kadar işin içine girebilir?
Yani mesela örnekteki proje için düşünürsek öğretmen bu projeyi geliştirmek için öğrencinin belki hiç bilmediği elektronik devreler, ledler, ısıya-sese yada harekete duyarlı sensörler, uzaktan kumanda, kamera sistemi vs. vs. vs. ekleyebilir mi? Eğer bunlar yapılırsa proje bambaşka bir boyut kazanacak ve öğrencinin proje için ''Bu Benim Eserim'' demesi zorlaşacak doğal olarak.
Bu arada Projekolik nickli arkadaşa tekrar paylaşımı için teşekkür ediyorum. Ben şahsen bu konuyu çok beğendim, yorumları devam ettirelim. |
|
| Başa dön |
|
 |
webmaster Site Sahibi

|
Tarih: Sun Oct 07, 2007 12:25 am Mesaj konusu: |
|
|
| fenhocasi yazmış:
|
Peki acaba öğrenci burada olduğu gibi oldukça basit bir fikirle gelse projenin geliştirilmesi için öğretmen ne kadar işin içine girebilir?
Yani mesela örnekteki proje için düşünürsek öğretmen bu projeyi geliştirmek için öğrencinin belki hiç bilmediği elektronik devreler, ledler, ısıya-sese yada harekete duyarlı sensörler, uzaktan kumanda, kamera sistemi vs. vs. vs. ekleyebilir mi? Eğer bunlar yapılırsa proje bambaşka bir boyut kazanacak ve öğrencinin proje için ''Bu Benim Eserim'' demesi zorlaşacak doğal olarak.
|
Öğrencinin bu benim eserim demesi için projenin daha önce elde edilmemiş bir ürüne (icat veya inovasyon) yönelik hazırlanması lazım. Değilse öğrenci teknik destek alabilir. Bunun önünde bir engel yok. Öğrenci bilmediği şeyleri de öğrenecek. Proje tabanlı eğitimin amacı da bu zaten. Yani devreler, ledler vb. Bakın projenin parçalarını öğrenci tasarlayacak diye birşey yok. Piyasada satılan parçalardan oluşturabilecek bir kombinasyon (led, devre, sensör vb.) özgün bir eser ortaya koyabiliyorsa öğrenci buna benim eserim diyebilir. Çok güzel bir proje böylelikle yapılmış olur.
Kabaktan yola çıkacak olursak: Mutlaka kabak kullanılması şart değil. Amaç ne önemli olan o. Yani Niçin böyle birşey üretilmek isteniyor? Bunun sorgulanması lazım. Peki kabak yerine başka materyaller kullanabilir miyiz? Evet, elbette. Öğrencinin hayal gücünden yola çıkmak önemli ama direkt olarak fikri uygulamaya koyarsak bunun fazla bir anlamı olmaz. Bunu mutlaka işlemeliyiz. Amaca yönelik her türlü değişikliği yapabiliriz. Ama amaç değişmemeli. O zaman fikir de değişmiş olur. Öğretmen işte burada devreye girecek. Öğrenciyi amacına ulaşması konusunda önce fikrin geliştirilmesi, sonra kullanacağı materyallere nasıl ulaşacağı, teknik bilgi vb konularda yönlendirecek. Öğretmen kendisi teknik bilgi sahibi değilse destek alınabilecek bir kurum,kişi konusunda öğrenciyi yönlendirecek. Öğretmen devreyi kurmayacak. Devrenin nasıl kurulması gerektiği konusunda bilgilendirme yapacak.
Böylesine yaratıcı tartışmalar yapan tüm arkadaşlara teşekkürler. Aslında Proje Okulunda yapmamız gereken bu. Arkadaşlar Lütfen Devam... |
|
| Başa dön |
|
 |
zafer_copur Genç Projeci

|
Tarih: Sun Oct 07, 2007 9:26 am Mesaj konusu: |
|
|
| Devrim beyde ( webmaster ) çok güzel açıkladı.Ben istanbul da görev yaparken çocuklarım sayı say diye bir proje bulup getirdiler.Bu sayı say projesinde ampulleri belirli alarıklarla dizdiler ve sonra her ampule bir anahtar yerleştirdiler.Oluşturmak istediğimiz sayının ampüllerini açtılar ve enerji verilince o sayı oluştu.Ben hayatımda devrelerle anahtalarla uğraşmadım ve bilmemde.Ama çocuklar araştırıp öğrendiler.Yakınımızda bulunan elektrikçiden fikirler aldılar ve en sonunda projemizi oluşturmayı başardılar.Bu projede 2005-2006 yılında istanbul da sergiye davet edildi.Çocuklarda istek olduğu zaman herşeyi yapıyorlar.Yeterki motive etmeyi başarın. |
|
| Başa dön |
|
 |
projekolik Yavru Projeci

|
Tarih: Wed Oct 10, 2007 8:36 pm Mesaj konusu: |
|
|
Açıklamalarınız çok yararlı oldu şahsım adına. Teşekkürler...  |
|
| Başa dön |
|
 |
synem Yönetici Aday?

|
Tarih: Sun Oct 21, 2007 3:29 pm Mesaj konusu: |
|
|
| bende öğrenciyim sıkıntıyı yaşıyorum proje üretemiyorum beynim durmuş gibi geliyor. |
|
| Başa dön |
|
 |
ulascangun Yeni Üye

|
Tarih: Fri Nov 02, 2007 6:46 pm Mesaj konusu: |
|
|
| proje bulamama bayağı kotu oluyor arkadasımla kavga ediyoruz.Bir de çalışma ortamı gerekli labarotuar 4ten sonra acık oluyor okul sınav öss proje biraz zorlayacak gibi.Birde ilham olayı nasıl oluyor sizde? |
|
| Başa dön |
|
 |
kavak_yelleri Yavru Projeci

|
Tarih: Sat Nov 10, 2007 5:07 pm Mesaj konusu: |
|
|
| projekolik yazmış:
|
|
Zaten ben kesinlikle saçma da bulsam verdiğiniz örnekteki gibi hiçbir öğrenciyi proje fikrinden dolayı terslemedim. Projesinin güzel olduğunu ancak biraz daha geliştirmesini ve ilginç hale getirmesini söyledim. Ne var ki 6-7-8. sınıflarımızda 1000'e yakın öğrenci varken ve bu kadar emeğe rağmen , sadece 1-2 öğrencinin proje konusunda ilgili olması bizlerin de şevkini kırıyor tabi ki...
|
Bence ;
yanlıs anlamadıysam sadece sonucta secilenlerin ilgisi oldugunu dusuyorsunuz..Bence dogru diil.Bu yarısmaya katılma cesareti varsa bu yarısmaya ilgisi oldugu anlamına gelirr benim icin.onemli olan yaptıgı ptroje icin emek harcaması kazanamasa bile ..
DUSUNCEMİ TERSLEYEN VARMII??? |
|
| Başa dön |
|
 |
malazgit27 Yeni Üye

|
Tarih: Sun Nov 11, 2007 11:33 am Mesaj konusu: |
|
|
bende katılıyorum çok mantıklı yazmışsınız  |
|
| Başa dön |
|
 |
kartal0634 Yeni Üye

|
Tarih: Sun Nov 11, 2007 6:58 pm Mesaj konusu: |
|
|
evt ben de katılıyorum  |
|
| Başa dön |
|
 |
buraqbaba Yavru Projeci

|
Tarih: Tue Nov 13, 2007 8:14 pm Mesaj konusu: |
|
|
güzel bi düşünce ama öğrenci çalışmadan bir proje tasarlıyor ve proje sıkıntısı yaşandığı için bu öğrencinin projesi kabul ediliyor yarışmaya girince de sonuncu oluyor o zaman ilgisi olsa neye yarar...  |
|
| Başa dön |
|
 |
kavak_yelleri Yavru Projeci

|
Tarih: Wed Nov 14, 2007 12:49 pm Mesaj konusu: |
|
|
| bunu dusunmene uzuldum...Onemli olan sadece kazanmak deil bence... |
|
| Başa dön |